De kleurencirkel laat middels een tabel zien hoe kleuren gecategoriseerd worden in primair, secundair en tertiair. Maar helpt deze objectivering bij het grip krijgen op het medium kleur?

Ontwerper en onderzoeker Nanna van Heest stelt voor de (instabiele) eigenschappen van subjectieve kleurervaring juist te omarmen. Zij neemt je mee in haar onderzoek naar het zien en noteren van persoonlijke kleurervaringen. In laboratorium sessies wordt er middels gezamenlijke experimenten een proces in gang gezet waarin visuele kleurexploraties, het actief waarnemen, de dialoog en het analyseren van bronnen leidend zijn. Middels deze methode worden subjectieve kleurverhalen onthuld en genoteerd.

Kleurverhalen is een ode aan kleur. Een artistiek kleuronderzoek gebaseerd op verwondering en ontdekking. Niet uitgaande van reeds bestaande opvattingen en voorschriften over kleur maar aan de kracht van subjectieve kleurervaring, als vertrekpunt voor het ontwikkelen van een kleurconcept.

Inhoudsopgave

Inleiding: Zien, voelen, beleven
1. Aandacht; wat is het verschil tussen kijken naar kleur en het zien van kleur? Hoe kan ik het zien van kleur versterken?
2. Onthullen; wat is een kleurverhaal? Hoe kan ik subjectieve kleurverhalen onthullen?
3. Noteren; hoe kunnen kleurverhalen vast gelegd worden? Welke media leent zich hier voor?
Conclusie: Kleurconcept

Na 10 minuten aandachtig kijken naar een ‘koud’ blauw kleurvlak, herinner ik de zonovergoten dag op het strand, twee zomers geleden, en proef dat heerlijke anijs waterijs.”

Nanna van Heest